Nieuws over BAS

Nieuws algemeen

Op 14 november jl. is Judith Wienke gepromoveerd op haar onderzoek naar JDM.

Judith heeft in haar onderzoek onderzocht hoe betrouwbaar de eerder gevonden biomarkers (stofjes in het bloed) CXCL10 en galectine-9 zijn, door ze te meten in twee nieuwe, onafhankelijke grote patiëntengroepen. Hieruit is gebleken dat deze biomarkers de ziekte-activiteit betrouwbaar weergeven.
Ook is onderzocht of het mogelijk zou zijn om met deze biomarkers opvlamming van de ziekte te voorspellen vóórdat patiënten last kregen van spierzwakte of huidproblemen. Het doel hiervan was om in de toekomst te kunnen anticiperen op een dreigende opvlamming door de behandeling alvast te intensiveren. Uit dit onderzoek is gebleken dat bij een aantal patiënten veelbelovende resultaten waren.
Door enkele druppels bloed op een kaartje kan gemeten worden hoe actief de ontstekingen op dat moment zijn. Hierop kan dan de behandeling worden aangepast.
In het WKZ in Utrecht wordt dit bloedonderzoek nu standaard gedaan bij de patiënten. Omdat druppels bloed op een kaartje voldoende zijn om de meting te doen, is het ook mogelijk het bloed van kinderen die onder behandeling zijn in andere ziekenhuizen (in binnen- en buitenland) te meten. 
Dit is natuurlijk fantastisch nieuws voor de toekomst en we zijn blij dat met de komst van Saskia Veldkamp het onderzoek wordt voortgezet.

Judith verruilt haar werkplek in het WKZ voor het Prinses Maxima Centrum en wij wensen Judith vanaf deze plaas veel geluk in de toekomst.


 

‹ Terug naar het overzicht

Product toegevoegd aan mandje

Winkelmandje:

Subtotaal € 0,00
Totaal € 0,00
Meer info